I Landskrona och Svalöv består en stor del av bostäderna av flerbostadshus. För att uppmuntra till mindre restavfall samt större andel avfall som blir rätt sorterat styr vår avfallstaxa mot detta. Taxan är beslutad av respektive kommunfullmäktige.
Då LSR hanterar kommunalt avfall som monopol är det ingen vinstdrivande verksamhet. Avgiften ska täcka de kostnader som uppstår för att hantera avfallet. Det gäller avfallskollektivet som helhet. Inom kollektivet kan taxan användas för att styra beteenden, så kallad miljöstyrning. I avfallstaxan kan du lära dej mer om vad din taxa går till.
Grundavgift
Ska täcka kostnaderna för drift och underhåll av återvinningsanläggning (åva) – för närvarande återvinningscentral (åvc) och återvinningsstation (åvs) – behandling av avfall som lämnas på åva, insamling och behandling av farligt avfall samt kostnader för avfallsplanering, utveckling, information, administration och kundservice.
Hämtningsavgift och tömningsavgift
Ska täcka kostnaderna för insamling, transport och behandling av avfall under kommunalt ansvar – inklusive skatt t.ex. förbränningsskatt – som inte täcks av grundavgiften.
I avfallsföreskrifterna kan vi läsa:
7 § Fastighetsägaren är skyldig att informera den eller de som bor eller är verksamma i fastigheten om var möjlighet finns att lämna utsorterade fraktioner av avfall som listas i bilaga 1 och om gällande regler för avfallshantering, samt verka för att dessa efterlevs.
17 § Den som ger upphov till kommunalt avfall ska sortera ut de avfallsslag som listas i bilaga 1 och hålla dessa skilda från annat avfall genom att lämna dem i avsedd behållare.
18 § Fastighetsägare ska säkerställa möjligheter att sortera ut och hålla de avfallsslag åtskilda som enligt dessa föreskrifter ska överlämnas till LSR för borttransport.
Tittar man sedan på bilaga 1 ser man att det bland annat innebär att man är skylig att sortera ut förpackningar, returpapper och grovavfall från övrigt avfall. Den kompletta listan hittar du i avfallsföreskrifterna.
Förpackningar: Sorteras ut i form av plastförpackningar, pappersförpackningar, metallförpackningar och glasförpackningar. Dessa faller under producentansvaret. För att få avfallet hämtat tecknar du avtal med en fristående entreprenör i branschen. Tänk på att du måste använda en entreprenör som är certifierad av FTI. Du hittar en lista på certifierade entreprenörer här.
Returpapper: Sedan 1 januari 2022 har producentansvaret för returpapper försvunnit och blivit kommunalt avfall. Idag är det LSR som ansvarar för insamling av returpapper i Landskrona och Svalöv. Teckna ett avtal med en av LSR auktoriserad entreprenör för att få ditt returpapper hämtat.
Grovavfall: Grovavfall kan lämnas på LSR:s återvinningscentraler. Vid volymer som LSR:s personal anser överstiga avfallet från ett normalhushåll utgår extra avgift.
LSR erbjuder också lösningar för flerbostadshus för insamling av vissa typer av elavfall.
Lilla elpaketet – behållare för lysrör, batterier, småelektronik och ljuskällor. Till en kostnad av 900 kronor inklusive moms per år.
Stora elpaketet – elbur för elektronik och behållare för lysrör, batterier, småelektronik och ljuskällor. Till en kostnad av 900 kronor inklusive moms per år.
Det ingår hämtning 4 gånger per år. Extra hämtning kostar 300 kronor inklusive moms per gång.
För alla nya abonnemang blir det obligatoriskt att sortera ut matavfall. För er som redan idag sorterar ut matavfallet förändas inget. Det är viktigt att du har en matavfallkärlsvolym som matchar antalet grundavgifter på hämtstället.
För flerbostadshusen finns i taxan en målvolym för restavfall. Målvolymen är på 3360 L / grundavgift (hushåll) och år. Genererar man en högre volym kommer avgiften bli extra hög medan har man lägre volym får man i stället en rabatt. För att hantera detta räknar vi ut en kvot för varje hämtställe. Vill ni ha hjälp att räkna ut er kvot kan ni testa vår volymberäknare för flerbostadshus.
Då målsättningen är att minska det avfall som går till förbränning kommer de som ändå väljer att behålla det så kallade MIX-abonnemanget att få högre avgifter, genom miljöstyrning. Det innebär dubbla grundavgifter då hanteringen av osorterat avfall innebär höga kostnader i form av transporter, förbränningsavgift och förbränningsskatt. Självklart är du välkommen att byta abonnemang och därmed börja sortera ut matavfall, returpapper och förpackningar. Därigenom kan du minska din årsvolym av restavfall och på så sätt spara pengar.
Som fastighetsägare kan du göra stor förändring i hur väl ert avfall sorteras. Saker som hur miljörummet städas samt var olika typer av kärl står kan göra skillnad. Ibland sorterar man inte avfallet för att förutsättningarna i lägenheten är för dåliga.
Tänk också på att det är fastighetsägaren som är skyldig att meddela LSR korrekt antal grundavgifter (hushåll) samt andra förändringar som kan påverka avfallshämtningen. I avfallstaxan kan man läsa: Har fastighetsägare inte anmält förändring som medför högre avgift kan denna påföras retroaktivt. Har vi fel antal grundavgifter registrerade kan det också leda till att du får en felaktig årsvolym / grundavgift och därmed en felaktig kvot.
Med den nya taxan införs ett nytt system för att hantera ändringar i abonnemang. Ändringar av antal kärl, kärlstorlek, hämtningsintervall eller liknande kommer vi genomföra en förändring per kalenderår utan extra avgift. Gör du fler förändringar kommer vi ta ut en administrativ avgift på 300 kronor inklusive moms per tillfälle.
Viktigt är också att veta att ändringar i MIX-abonnemang inte kan göras. Du kommer då automatiskt byta till Standardabonnemang med utsortering av matavfall.
På LSR försöker vi hjälpa dej som fastighetsägare för att lyckas med din avfallshantering och sortering. Under dokument har vi samlat trycksaker vi tagit fram just för er. Dessa är fria att skriva ut och använda i sitt miljörum. Gör det lätt att sortera!
Saknar du något eller har frågor kan du alltid kontakta oss på kundtjanst@lsr.nu